Словник термінів

Своп overnight

Плата за незакриту угоду

Валютний своп передбачає плату за перенесення позиції через ніч, тобто, це своєрідний штраф за те, що трейдер не закрив операцію в день її відкриття. Своп може бути як позитивним, так і негативним. Позитивний своп нараховується клієнту в разі, якщо він придбав національну валюту країни з більшою банківської обліковою ставкою, і стягується з клієнта у разі купівлі валюти країни з меншою обліковою ставкою. Своп не залежить від вимог до маржі і розмірів рахунку.

При торгівлі варто пам'ятати, що своп нараховується за кожний день тримання позиції рівними сумами, але з середи на четвер знімається потрійний своп, оскільки датою своп-операції з середи на четвер прийнято вважати п'ятницю і понеділок.

Валютні свопи, залежно від термінів їх здійснення, діляться на три види:

— форвардні — для них характерні поєднання угод, коли найближча угода укладається за умови, що дата валютування пізніше свопу, а зворотна — на умовах пізнього форварда;

— стандартні — для них характерна найближча дата валютування — спот, і більш далека — форвард;

— короткі або одноденні свопи.

Щоб краще зрозуміти, що таке своп, розглянемо приклад з валютною парою, але для простоти обчислень змінимо процентні ставки держав. Трейдер відкрив торговельну позицію на продаж одного лота по валютній парі EUR/USD. При цьому курс даного фінансового інструменту становить 1,2500, процентна ставка в Америці — 3%, в Європі — 4%. Трейдер продає 100 тис. євро, зайнявши їх попередньо під 4% річних. Натомість біржовий спекулянт купив долари США і поклав їх на банківський депозит під 3% річних. Розмір витрат по транзакції 1% (4-3%).

1% узятий від 100 тис. євро становить 1250 доларів США. Якщо розділити цю суму на 365 днів, то вийде приблизно 3,4 долара на день. Це і є своп. Щоб визначити чи є він позитивним чи негативним, необхідно порівняти процентні ставки двох країн. У розглянутому прикладі депозитна ставка — 3%, а кредитна — 4%. Тобто кредит трейдера не покриває його депозит. Таким чином, якщо він продає євро, то кожен день з його торгового рахунку буде списуватися своп розміром 3,4 долара США. Якщо ж трейдер вирішить придбати євро, то його депозитна ставка буде перевищувати кредитну, отже, ця сума буде нараховуватися на його торговий рахунок.

Дізнатися визначення термінів

Технічна підтримка: +0800501633
Рус Укр

© 2000-2024. Всі права захищені.

Сайт знаходиться під управлінням Teletrade D.J. Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines).

Інформація, представлена на сайті, не є підставою для прийняття інвестиційних рішень і дається виключно з метою ознайомлення.

Участь TeleTrade в саморегулюючих організаціях: ГК TeleTrade приділяє особливу увагу розвитку регулювання фінансових ринків.

Ми зацікавлені в якісній законодавчій базі, що забезпечує максимально комфортні умови для всіх учасників ринку Форекс, які працюють в нашій країні.

Інформація, представлена на сайті, не є підставою для прийняття інвестиційних рішень і надається виключно для ознайомлення.

Попередження про ризики: Торгівля на фінансових ринках (зокрема торгівля з використанням маржинальних інструментів) відкриває широкі можливості і дозволяє інвесторам, готовим піти на ризик, отримувати високий прибуток, але при цьому несе в собі потенційно високий рівень ризику отримання збитків. Тому перед початком торгівлі слід всебічно розглянути питання про прийнятність проведення подібних операцій з точки зору наявних фінансових ресурсів і рівня знань.

Політика конфіденційності
Використання інформації: при повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання на TeleTrade як джерело інформації обов'язкове. Використання матеріалів в інтернеті має супроводжуватися гіперпосиланням на сайт teletrade.com.ua. Автоматичний імпорт матеріалів і інформації з сайту заборонено.

З питань використання матеріалів сайту звертайтеся в PR-відділ.

Обратная связь
Online чат
Заказать звонок
Вверх
Корисні новини
у соціальних мережах та месенджерах. Оберіть свій спосіб
підключитися!
Введите запрос
Зворотний дзвінок