Думки
17.03.2020, 13:06

Дефолт України: чи можливий компроміс?

ЗМІ збуджені інтерв'ю глави відділу ринків в J.P. Morgan International Девіда Стаббса, в якому він заявив про оголошення дефолту декількома країнами найближчим часом. Що ж, дефолт, тобто неспроможність погасити свої борги, цілком імовірний в умовах різкого загострення фінансових проблем в світі в зв'язку з коронавірусом. Під загрозою країни зі слабкою економікою, сильно залежать від зовнішніх кредитів, з високим співвідношенням боргу до ВВП.


Але судячи з того, що Стаббс сказав це в інтерв'ю українському виданню «Дзеркало тижня», мова може йти і про Україну. Боргове навантаження тут становить 40% від ВВП.


В країні зхрестилися списи з приводу нової програми кредитування від МВФ на 5,5 млрд доларів, без яких складно буде погасити в 2020 р минулі зовнішні запозичення в 17 млрд дол., з піковими виплатами в травні і вересні, коли потрібно повернути 5 млрд дол. Камінь спотикання - в тому, що дана програма МВФ може бути реалізована тільки при виконанні його вимоги щодо прийняття закону про ринок землі і про заборону на повернення колишнім власникам націоналізованих банків (насамперед мова йде про Приватбанк Коломойського). Дані закони здатні розколоти суспільство, тому прийняти їх не так легко.


Обійтися ж без грошей МВФ виключно складно, оскільки в умовах паніки на ринках не можна розраховувати на залучення великих запозичень з інших джерел. Тим більше в умовах потенційного дефолту, який може наступити вже в травні. Крім того, фінансова допомога від ЄС або кредити Світового банку також залежать від програм МВФ. Ситуація підігрівається і тим, що через турбулентність з ризиковими активами інвестори не тільки не зацікавлені в покупці українських держоблігацій ОВДП, але і починають позбуватися їх. Згадаймо, що нерезиденти володіють даними паперами на 4 млрд доларів.


Ймовірний дефолт дорого обійшовся б Україні. Це означало б випадання зі світових ринків капіталу на багато років, підрив можливостей інвестицій та розвитку економіки, різке посилення інфляції і обвал курсу гривні до 40-50 грн/дол, стягнення заборгованості міжнародними судами з можливим накладенням санкцій на об'єкти власності та ін.


Компроміс в контактах з кредиторами, проте, зараз може бути вдалим рішенням. Як не парадоксально, коронавірус здатний послужити в даному сенсі хорошу службу. Його можна розглядати як об'єктивні форс-мажорні обставини і як привід для домовленості про реструктуризацію боргу. Світові фінансові інститути налаштовані на допомогу країнам, що розвиваються в боротьбі з вірусом, виділяються величезні кошти. Якщо в таких умовах мова піде не про надання нових запозичень України, а лише про продовження терміну існуючих, аргументація може виявитися вагомою. Але необхідно розподіліті погашення на дуже тривалий термін - 20-25 років. Сприятливий час і для переговорів по відсоткам на дані кредити. Провідні центробанки світу знизили свої ставки практично до нуля, і можна говорити про реструктуризацію минулих кредитів під 2-3% річних.


В таких обставинах могли б вивільнитися мільярди доларів на поточні потреби і реформи в країні.

  • Ім'я: Сергей Родлер
Котирування
Назва Продаж Купівля Час
AUDUSD
EURUSD
GBPUSD
NZDUSD
USDCAD
USDCHF
USDJPY
XAGEUR
XAGUSD
XAUUSD
Технічна підтримка: +0800501633
Рус Укр

© 2000-2024. Всі права захищені.

Сайт знаходиться під управлінням Teletrade D.J. Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines).

Інформація, представлена на сайті, не є підставою для прийняття інвестиційних рішень і дається виключно з метою ознайомлення.

Участь TeleTrade в саморегулюючих організаціях: ГК TeleTrade приділяє особливу увагу розвитку регулювання фінансових ринків.

Ми зацікавлені в якісній законодавчій базі, що забезпечує максимально комфортні умови для всіх учасників ринку Форекс, які працюють в нашій країні.

Інформація, представлена на сайті, не є підставою для прийняття інвестиційних рішень і надається виключно для ознайомлення.

Попередження про ризики: Торгівля на фінансових ринках (зокрема торгівля з використанням маржинальних інструментів) відкриває широкі можливості і дозволяє інвесторам, готовим піти на ризик, отримувати високий прибуток, але при цьому несе в собі потенційно високий рівень ризику отримання збитків. Тому перед початком торгівлі слід всебічно розглянути питання про прийнятність проведення подібних операцій з точки зору наявних фінансових ресурсів і рівня знань.

Політика конфіденційності
Використання інформації: при повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання на TeleTrade як джерело інформації обов'язкове. Використання матеріалів в інтернеті має супроводжуватися гіперпосиланням на сайт teletrade.com.ua. Автоматичний імпорт матеріалів і інформації з сайту заборонено.

З питань використання матеріалів сайту звертайтеся в PR-відділ.

Обратная связь
Online чат
Заказать звонок
Вверх
Корисні новини
у соціальних мережах та месенджерах. Оберіть свій спосіб
підключитися!
Введите запрос
Зворотний дзвінок