Думки
13.03.2020, 16:15

Коронавірус - за НБУ проти готівки

Ситуація з коронавірусів змушує приймати химерні заходи на стику таких різних сфер як медицина і фінанси. Вірус - ще один сильний аргумент на користь зниження частки розрахунків готівкою в українській економіці.

Їх питома вага в грошовій масі в останні роки практично незмінний і становить 27-28%. Метою ж Нацбанку є наближення до «скандинавському» рівню: 5 - 10%. Ми ж хочемо жити, як в Швеції?

У готівки дуже багато недоліків. Великі витрати на випуск, обслуговування, перевезення, зберігання; можливість підробок, крадіжок і використання для незаконних операцій. Повільний обіг готівки збільшує потребу в грошовій масі, підтримує інфляцію.

Але тим не менше, їх частка поки залишиться досить високою. Це пов'язано з віковими звичками людей, з тим, що охоплення банківської системи не безмежне. Перешкоджає процесу велика частка «сірої економіки» з її готівковим обігом. Крім того, в регіонах, малих населених пунктах недостатньо банкоматів і відділень банків, торговельних точок, які приймають картки тощо. Важливо і те, що часто використання безготівкових платежів пов'язано з додатковими банківськими комісіями.

Курс НБУ на збільшення частки безготівкових платежів проявляється в декількох напрямках. Зменшення попиту на готівку, розвиток платіжної інфраструктури, спроби популяризації безготівки зі зміною менталітету.

І ось в цю благородну боротьбу на боці Нацбанку втрутився коронавірус. Він зберігається на поверхні паперових грошей до декількох днів, і передача купюр може бути передачею хвороби. НБУ закликає менше користуватися ними. Не дарма ж кажуть, що гроші - брудна річ. Нацбанк анонсував і свої нові заходи. Гроші, отримані ним від банків, будуть надходити в спецсховище на 14 днів, тобто, як і люди, проходити карантин. Після цього при упаковці банкнот вони будуть піддаватися температурному шоку - нагрівання до 160 градусів.

Але в повідомленнях НБУ з цього приводу поряд з санітарними закликами мити руки і не торкатися свого обличчя після контакту з банкнотами, особливим пунктом звучить заклик «використовувати безготівкові розрахунки, безконтактні і мобільні платежі, розрахунки за допомогою Apple Pay, Google Pay, смартфонів і розумних годинників , чипованих платіжних карт ».

«Саме зараз звичка до безготівкових розрахунків може стати в нагоді», - справедливо говорить Нацбанк.

  • Ім'я: Сергей Родлер
Котирування
Назва Продаж Купівля Час
AUDUSD
EURUSD
GBPUSD
NZDUSD
USDCAD
USDCHF
USDJPY
XAGEUR
XAGUSD
XAUUSD
Технічна підтримка: +0800501633
Рус Укр

© 2000-2024. Всі права захищені.

Сайт знаходиться під управлінням Teletrade D.J. Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines).

Інформація, представлена на сайті, не є підставою для прийняття інвестиційних рішень і дається виключно з метою ознайомлення.

Участь TeleTrade в саморегулюючих організаціях: ГК TeleTrade приділяє особливу увагу розвитку регулювання фінансових ринків.

Ми зацікавлені в якісній законодавчій базі, що забезпечує максимально комфортні умови для всіх учасників ринку Форекс, які працюють в нашій країні.

Інформація, представлена на сайті, не є підставою для прийняття інвестиційних рішень і надається виключно для ознайомлення.

Попередження про ризики: Торгівля на фінансових ринках (зокрема торгівля з використанням маржинальних інструментів) відкриває широкі можливості і дозволяє інвесторам, готовим піти на ризик, отримувати високий прибуток, але при цьому несе в собі потенційно високий рівень ризику отримання збитків. Тому перед початком торгівлі слід всебічно розглянути питання про прийнятність проведення подібних операцій з точки зору наявних фінансових ресурсів і рівня знань.

Політика конфіденційності
Використання інформації: при повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання на TeleTrade як джерело інформації обов'язкове. Використання матеріалів в інтернеті має супроводжуватися гіперпосиланням на сайт teletrade.com.ua. Автоматичний імпорт матеріалів і інформації з сайту заборонено.

З питань використання матеріалів сайту звертайтеся в PR-відділ.

Обратная связь
Online чат
Заказать звонок
Вверх
Корисні новини
у соціальних мережах та месенджерах. Оберіть свій спосіб
підключитися!
Введите запрос
Зворотний дзвінок